van 'de hej' naar 'het berenveld'

Smalspoorlijn

Wat u hier ziet, is een stuk van het oorspronkelijke smalspoor vanaf station Budel (Schoot) naar “ De Zink”. De “Locomotief” op de rails is een gestileerde kopie van de stoomlocomotief “Dorplein” van de fabrikant Couillet. De Dorpleiners noemden deze ’t Machientje.

Ter gelegenheid van het 125 jaar bestaan van de KZM nam Buurtplatform Dorplein Uniek het initiatief om een stukje van het ontstaan van Dorplein te doen herleven.

In 1892 kochten de gebroeders Dor 628 ha woeste grond voor het stichten van een zinkfabriek en een fabrieksdorp. Wegen waren er niet in dit gebied van zandverstuivingen en moerassen.

Voor de bouw van “De Zink” en Dorplein met bijhorende infrastructuur was heel veel materiaal nodig. Hiervoor werd het smalspoor aangelegd.

De stichters waren Walen, hun voertaal was Frans. Zij noemden het smalspoor tracé “La Route”. De plaatselijke bevolking vertaalde dit in “t Routje”.

De locatie markeert de plaats waar de ontwikkeling van de historische kern en de zinkindustrie in 1892 begon. Het project is gerealiseerd door leden van Buurtplatform Dorplein Uniek, andere vrijwilligers en sponsoren. De hoofdsponsors zijn met hun bedrijfslogo hieronder vermeld.

Zaterdag 21 april 2018 heeft wethouder Frans Kuppens van de gemeente Cranendonck de locomotief onthuld onder belangstelling van zo’n 100 mensen.


Theme by Ali Han | Copyright 2024 Le Projet de Dorplein | Powered by WordPress | Managed by Jack Roosen