van 'de hej' naar 'het berenveld'

Monumenten en bouwstijlen

Aan deze kant van ‘de Cantine’ bevinden zich maar liefst elf rijksmonumenten. De woonhuizen hebben een markante Waalse uitstraling: rode Belgische bakstenen met reliëfmetselwerk, gepleisterde speklagen en daken met overstekken en kruispannen. Deze lagen oorspronkelijk overal in een ruitpatroon. Dikke muren met terug liggende ramen, blinde gevels met lisenen.
Aan de Hoofdstraat vooral dubbele woningen met smalle bouwmassa’s van afnemende hoogte (1893-1895). Aan de Theo Stevenslaan verschillende tweelaagse varianten met de nok-as parallel of dwars op de straat (1898). Opvallend aan de Marialaan is de verscheidenheid aan woningen, maar toch allemaal gebouwd van nagenoeg gelijk materiaal. De architectuur is te kenschetsen als typisch Waals.

-Marialaan 49: Voormalige woning van de Rector.
-Hoek Hoofdstraat 61 / Theo Stevenslaan.
-Theo Stevenslaan 6-8.
-Theo Stevenslaan 26: ook de twee schuurtjes zijn monument.
-Hoofdstraat 65.
-Hoofdstraat 77-76: Jugendstil en Chaletstijl elementen.
-Hoofdstraat 78: Op brievenbus staat LETTRES (een typisch voorbeeld van de Franstalige invloed). Deze villa in Chaletstijl is in 1902 gebouwd voor Maurice Dor. Hier hebben de zusters gewoond, nadat ze uit ‘de Cantine’ vertrokken, tot ze Dorplein definitief hebben verlaten (1987).


Theme by Ali Han | Copyright 2024 Le Projet de Dorplein | Powered by WordPress | Managed by Jack Roosen