van 'de hej' naar 'het berenveld'

Prison

Prison

De gevangenis uit 1905.

De zinkfabriek zorgde vroeger voor alles, dus ook voor de veiligheid. Er was een ‘Gard’ (veldwachter) en een echte gevangenis.
Het ‘prisonneke’ – zoals het gebouwtje in de volksmond genoemd wordt – bestaat uit 2 cellen. Het staat op de gemeentelijke monumentenlijst en het is een rijksmonument.

De constructie is bijzonder stevig. Elke hoek is voorzien van dubbele steunberen. Binnen zijn twee identieke cellen in spiegelbeeld.
De toegang tot de cellen is via een zwaar geklampte deur. Oorspronkelijk was achter deze toegangsdeur nog een tweede stalen deur met doorgeefluik. De sanitaire voorziening was een toiletemmer, te legen bij het luchten van de gevangene. Aan de achterzijde zijn twee kozijnen met daarin een communicatievenster voor contact met de gevangene. Het ‘prisonneke’ was buiten omgeven door een sloot met aan de voorkant een bruggetje, dat weer was afgesloten met een hekwerk.

Het ‘prisonneke’ wordt momenteel gerestaureerd. Heemkundekring de Baronie van Cranendonck is projectleider van dit project. Het gebouwtje wordt zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat gelaten.

 


Theme by Ali Han | Copyright 2024 Le Projet de Dorplein | Powered by WordPress | Managed by Jack Roosen