van 'de hej' naar 'het berenveld'

Hotel St. Joseph (‘De Cantine’)

Hôtel St. Joseph (‘De Cantine’)

Dit enorme, rijksmonumentaal, gebouw wordt in Dorplein
‘De Cantine’ genoemd. Het is gebouwd tussen 1896 en 1898.
Het gebouw is opgetrokken met de kenmerken van neo-renaissance alsmede neo-gotiek. Het pand heeft een carré-vormige plattegrond van 72 bij 82 meter. Het is grotendeels onderkelderd. Let speciaal op de prachtige tekening in de dakbedekking.

Het was oorspronkelijk een groot gezellenhuis met café-restaurant, pension, winkel, wasserij, bakkerij, ziekenzaal, pensionaat, klooster, school en kapel. De ontspanningszaal voor wel 600 personen had een tot in de wijde omtrek geroemde akoestiek.

Het beheer was toevertrouwd aan de zusters van de H. Carolus Borromeus uit Nancy (tot 1932), onder supervisie van de familie Dor. Daarna kwamen de zusters van de Dochters der Liefde van de
H. Vincentius à Paulo. Zij droegen de zogenaamde ‘vliegkappen’.
In 1987 hebben de zusters afscheid genomen van Dorplein.

Na 1988 heeft ‘De Cantine’ een aantal jaren dienst gedaan als asielzoekerscentrum de ‘Kempensche Veste’. Het naastgelegen plein had vroeger een zeer fraaie muziekkiosk en heette ‘Place de Dorplein’ of ‘Groote Plaats’.

 


Theme by Ali Han | Copyright 2019 Le Projet de Dorplein | Powered by WordPress | Managed by Jack Roosen