van 'de hej' naar 'het berenveld'

Pomphuis – Ringselven

Pomphuis

Destijds was het hebben van koelwater in de buurt een van de criteria om hier een zinkfabriek te bouwen. Dit pomphuis is uit de beginjaren en heeft de karakteristieke kruispannen in patroon op het dak liggen. Dat was toen bij alle gebouwen in Dorplein zo.

Ringselven

Voor de komst van ‘De Zink’ vormden de verschillende vennen die hier nu liggen een groot ven in de vorm van een ovale ring. Vandaar de naam Ringselven. In Dorplein spreekt men van de ‘eerste Peel’, ‘tweede Peel’, de ‘Zwempeel’ en de ‘Vispeel’ om de namen van de verschillende vennen aan te duiden.

De boeren uit de omgeving waren in eerste instantie niet blij met de komst van de fabriek. De arme boeren probeerden op allerlei manieren hun dagelijks brood bijeen te sprokkelen en daarbij kwam het ’woeste land’ goed van pas. Turf en plaggen steken, bijen houden, vissen in het Ringselven, wild vangen en smokkelen.
Er zwierven veel schaapskudden over de hei. Rond 1900 werden hier veel schapen uit de omgeving gewassen voordat ze werden geschoren.

Nu is het een waardevol natuurgebied waar zeldzame planten en dieren voorkomen o.a. galigaan en de snor.


Theme by Ali Han | Copyright 2024 Le Projet de Dorplein | Powered by WordPress | Managed by Jack Roosen